En aktiv helg!

5 sep

Denna helg har jag haft en lerkurs igen. Det var 10 stycken deltagare ursprungligen, men en var sjuk från start. Vi var åtminstone 9 stycken som inledde på lördag morgon. Som vanligt så inledde vi med fika och lite teori/diskussioner. Några av deltagarna hade varit med tidigare, antingen vid kursen på Jamtli förra hösten eller på den hos mig i juni. Alla ”nya” behöver ju ändå få grunderna, så det blev lite repetition för dem. Sen hade vi en rundvandring i huset där vi tittade på det som redan var utfört, både golv och väggar. Det finns ju både färdiga väggar och golv och såna som är under ”produktion”. Vi var även upp på övervåningen och tittade på det arbete vi gjorde där i juni och på de erfarenheter man kan dra av detta.

Sen var det dags att gå ut till blandaren. Det fanns många hinkar och baljor kvar sen kursen i juni. Det är ju så bra med lerbruk att det blir inte förstört! Bara att tömma av överskottsvattnet, röra om och använda igen. Några av hinkarna hade stått inne i några veckor först, där golvvärmen torkade dem lite väl mycket. Dessa hinkar fick vi tippa ner i blandaren och köra en gång till, med lite mera vatten. Gemensamt för alla i den gamla blandningen är att efter 3 månader så är blandningen fermenterad så halmen har brutits ner på ett annat sätt än när den är ny.
Vi började arbete inomhus med att plocka ner de delar som hade ”bommat”, det vill säga lossnat från underlaget. Det var de delar som var putsade på råspontluckorna som jag använt för att bygga igen vissa partier. Råspontluckorna är mycket slätare än vanlig råspont, så fästförmågan är inte lika god. Nu provade vi igen, med en ny blandning, så får vi se om den sitter bättre. Det nedplockade materialet la vi i en balja, smulade sönder lite och blötlade till söndagen. Då skulle vi försöka återbruka materialet och se hur det uppförde sig.

På lördagen så var fokus på väggarna i det blivande produktionsköket. De skulle putsas i nivå med det gamla undertaket, det som satt uppe när jag köpte huset. Att jag inte putsar ända upp till det nuvarande, gamla originaltaket har flera anledningar. Dels är det väldigt högt – ingen skulle nå dit upp utan ordentliga stegar. Dels skulle jag behöva ta lös taklisten för att inte ”putsa över” den när putsen kommer upp på väggarna. Jag har därför valt en lägre nivå och tänker mig att jag ska sätta en list som avskiljer de båda ytorna. Ovanför listen kommer jag bara att måla. Deltagarna fick lite grundläggande instruktioner och vissa av dem var vana sen tidigare att putsa med cementputs, så de hade handlaget och till viss mån vana av verktygen sen innan. Det var ett fint erfarenhetsutbyte mellan deltagarna och klimatet är ju alltid väldigt tillåtande – det går inte att göra ”fel” på den här nivån, när vi bara håller på med grovputs.

I vanlig ordning så hade vi sett till att vi var väl omhändertagna vad gällde mat och fika, genom Catering från Siljemyra gård. Sååå otroligt gott och rikligt med mat! <3

På söndagen så var det mellanputs på väggen mot kyrksalen som stod på schemat och lite kvar på några andra väggsnuttar. Samtidigt så körde vi också igång med golvet. Blandningen till golvet, har jag ju lärt mig av erfarenhet, bör vara betydligt torrare än de blandningar man använder på väggarna. Det krävs för att man ska kunna få en fast yta i den höjd man önskar. Samtidigt så ställer det större krav på kroppen – det blir tyngre att lägga ut den blandningen. Man kan få använda både knytnävar och fötter innan man får den på plats! Jag visste också att volymmässigt så behövdes det mycket mera bruk till golvet än till väggarna – det var rejält mycket i höjd som skulle läggas ut i ena änden av salen! Det innebar att vi inte hann gjuta hela golvet, men alla fick åtminstone prova på hur det kändes.

Alla verkade nöjda över helgen som förutom kunskaper och prova-på i lerbygge även bjöd på social samvaro med intressanta samtal och möten.

Lite bilder från lördagen.

Sanden. Natursand med relativt mycket stora stenar…

Grovputs på väggarna påbörjad…

Här är en av de bitar där vi plockade bort puts som hade lossnat. Nu hoppas vi att den nya putsen sitter bra.

Varierande underlag att putsa på. Målad tretex och tapetserad gipsskiva.


Här kommer en liten bildkavalkad över söndagen:

Golvgjutning pågår. Värmepumpen står på ”rätt” nivå men då det även ska till en finputs, ska den här nivån vara 1-2 centimeter lägre.

Efter den lite mer hårdhänta utläggningen av bruket, gick det att använda verktyg för att jämna till ytan.

Här kan man även se de grovputsade väggarna och hur högt de är putsade.

Den fuktiga nyputsade ytan i bakgrunden är ett av de områden där vi rev ner den lösa putsen. Nu får vi se om den här blandningen fäster bättre. Annars får jag hitta på något annat. Till höger syns väggen in mot kyrksalen som fick en bitvis ganska tjock mellanputs, då den var ojämn i ytan.

Här syns de sista delarna som putsades på vägg, till vänster om dörren och ovanför dörren till kyrksalen.

Här syns blandningsstationen. Leran hade jag packat i gamla blomjordssäckar som vi transporterade ner med skottkärran. En skopa med finsand hade levererats. Dessvärre var det mycket sten i den, men med en harpa som grannen lånade ut så kunde vi sikta den så den fungerade till grovputs. Sen provade vi att sikta den genom ett myggfönster och då blev den lämplig storlek för den finputs som så småningom ska utföras. vatten i trädgårdsslangen och koskit hade jag hämtat i baljorna i bakgrunden.

Blandaren gick hela dagen i stort sett.

Så mycket golv hann vi. Mycket kvar, men det viktiga var att alla fick prova på och känna skillnaden mellan vägg- och golvputs.

De fick också känna skillnad på nygjort putsbruk och återanvänt putsbruk. Största skillnaden var grovleken på sanden. Den finsand som finns på min tomt blir ett mycket lenare bruk, känns som mjukt smör när man putsar med det. Den lite grövre sand som vi använde i det nya bruket ger en lite kortare konsistens. Vi får se vilken betydelse det har för det slutliga resultatet – om det kan märkas nån skillnad. På söndagen använde vi även ”handvispen” så de fick prova på att blanda bruk i balja. Det fungerar ju utmärkt om man inte ska ha så mycket, tänkte att det kan vara bra att få ha provat på, innan man skaffar en egen visp. Då vispade vi upp det nertagna och återuppblötta bruket och det blev riktigt som smör när det kom på väggarna! 🙂

När kursdagen var slut, alla deltagarna hade gett sig av och allt var undanplockat och städat, gav jag mig på trädgården. Jag skördade alla mina tomater och en planta, Tiny Tom, tog jag in. Jag har klarat mig från nattfrost här men på andra ställen i byn har de haft nattfrost vid flera tillfällen. Jag vågade inte chansa på att jag skulle klara mig en natt till! Jag täckte även över alla pelargoner och alla krukväxter som står i partytältet. Jag är inte riktigt redo för att ta in dem än, men jag måste nog börja fundera på det…

Årets skörd av blandade tomater/blandat smågodis…

Tiny Tom (eller är det Tim?…) fick komma in hel för han är bara en halvmeter hög, så han ryms inne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *