Efter en intensiv arbetsvecka med redovisningar av examensarbeten i dagarna tre, var det så dags att ladda om för lerkurs på lördag och söndag. Det var 12 anmälda deltagare från stora delar av landet: Sigtuna, Dorotea, Backe, Järvsö, Höga kusten, Lit, Hällesjö och Genvalla. Totalt 10 deltagare plus vi två kursledare, så 12 personer behövde jag ha plats för vid bordet. Jag hade laddat för – och möblerat för – att vi skulle kunna sitta ute på verandan. Vädret visade sig dock inte från sin bästa sida, så lite illvasst där på fredag kväll, fick jag tänka om och möbler upp inne i kök/matrum. Det gick det också, även om det var trångt om saligheterna! 🙂
Vi inledde lördagen med ett teoripass. Frågorna var många och diskussionerna också, så det tog nån timme innan vi kom igång med jobbandet. Vi hade ju också ”studiebesök” runt om i huset och tittade på de olika delar som fixats tidigare.
Det första vi skulle göra var att riva ner en del av det vi putsat förra gången, då det ”bommat” helt (släppt från väggen): Min teori var att den första putsen jag gjorde inte hade tillräckligt bra kvalitet, så därför hade det lossnat när nästa puts kom på. Det hade även lossnat på råspontluckorna som vi putsade om förra året, men där hade jag fått tipset att ”skruva fast” den. Jag gjorde masonitbitar på 10 x 10 cm och drog fast med en skruv. Jag var lite fundersam, för det hade även bommat på några ställen där det inte var råspontluckor, men jag skruvade fast där också.
Sen blev det lite praktiskt arbete med att blanda puts! Vi gick igenom olika material och hur man kan känna på putsen för att veta om det funkar. Plötsligt var det dags att äta lunch och blandaren fick gå under tiden. Vi blötte även upp den puts vi plockat ner för att återanvända den.
Sen var det dags för finputs! De var så duktiga så och det blev så fint! Alla väggar blev putsade så vi såg fram emot att börja med golvet på söndagen när de återvände.
Karin sov över hos mig för att slippa resan och på lördag kväll när vi gick in för att se över dagens arbete, så fick vi en ordentlig överraskning…
Putsen på väggarna hade lossnat! Jag konstaterade då att det inte fungerar att putsa på målad tretex! Bra lärdomar för kursdeltagarna att slippa få på sina egna objekt! 🙂
Söndagen fick alltså inledas med att plocka ner allt från väggarna!
Sen började vi med golvet! Allt som plockats ner från väggarna återanvändes men trots det räckte det inte till hela golvet. Eller snarare – tiden tog slut eftersom tid måste ägnas åt nerplockningen. 🙂
Måndagen ägnade jag åt att få hjälp att hyvla upp några golvplankor som ska bli bord men i går tisdag blev det lite tak igen! Taket framför badrummet klart och det horisontella taket uppe på platån på börjat!
Lite bilder:
Halva väggen vi gjorde i fjol hade lossnat men andra halvan satt kvar. Ny puts där det lossnat. Det satt kvar dag 2 så det fick sitta!
Så här såg det ut när det börjat lossna…
Så här ser det ut när allt har lossnat och plockats ner… Strax till höger om dörren sitter en gipsskiva, av outgrundlig anledning. Där satt det lite bättre, men vi tog ner det också.
Mycket pedagogiskt så var det en bit bredvid dörren som var omålad. Där satt det som berget!
Golvet påbörjat!
Mera golv.
Taket framför badrummet klart!
Det horisontella taket uppe på platån påbörjat. Sonen stativ som fin ”stämp” att hålla i brädorna på ena sidan. 🙂
Min plan nu är att blanda till de hinkar som fattas för att göra mellanputsen av golvet nere klart. Sen får det vara och jag får fundera över hur jag ska göra med väggarna.
På övervåningen är det det sista på taket som ska bli klart, sen taklister. Fick instruktion i går hur de ska sättas/användas. Efter det är det smygar i fönstren och sen målning /tapetsering. Efter målning/tapetsering blir det foder och sockel. Det kan nog gå det här! 🙂
Hej!
Roligt att följa med din renovering, många bra tips och jättefint att du lägger upp så mycket om lerputsen.
Finns det nån anledning till varför du inte valde att lägga nät som stöd för lerputsen på väggarna?
Vänliga hälsningar,
Sandra
Hej. nTack! Jag har lärt mig att nät är onödigt. 🙂