Har fått önskemål om att visa lite mera kring den statistik jag kan få ut på de elektroniska sensorer jag har ingjutna i golvet. Så är ni inte intresserade av statistiken kan ni hoppa över detta inlägg! 😀
De elektroniska sensorerna kan alltså mäta både fukt och temperatur i realtid. Jag kan alltså läsa av för varje minut hur det ser ut under dagen. Det ackumuleras också så jag även kan se statistiken för månad och för dag. Med sensorerna förhåller det sig så att den sensor som ligger i badrummet den var ingjuten i golvet innan all elektronik var på plats, alltså innan mätningarna började. Det kan man enklast se genom att titta på den gröna kurvan som mäter fukt. Den låg alltså på 99% fuktighet redan från start.
Temperaturen varierar alltid så där under dagen, vet inte varför…Tittar vi på hela månaden så kan vi se att där kring den 26-28 juli var de dagar när det var riktigt varmt – den värmen slog igenom ända in i badrummet. Badrummet ligger ju mitt inne i huset så det finns inget fönster som solinstrålningen kan komma in igenom. För det senaste dygnet så kan vi också se att temperaturen sjunker på natten och i dag så steg den från ungefär kl 11 och framåt. Då kom solen fram… Den röda streckade linjen visar trendlinjen för temperaturen. Den dalar alltså..
I Lilla kyrksalen, som har ett fönster åt söder, där stiger alltid temperaturen markant där runt 12-tiden, om solen skiner. I dag kan vi till och med se hur temperaturkurvan kom över fuktighetskurvan! Där har den inte varit sen jag la över den sensorn den 24 juli.
Det intressanta med det är ju alltså att temperaturen ökar nere i den blöta leran…bara av solinstrålningen… Även här kan vi se hur temperaturen sjunker under natten och stiger sen under dagen. Vi kan även här se värmepuckeln den 26-28 juli, men den totala trenden är även här sjunkande temperatur.
I vardagsrummet var det ju lite senare jag la över sensorn, det var ju först den 30-31 juli som den blev täckt och det syns i och med den direkta höjningen av fuktigheten.
Innan dess hade fuktigheten legat bara kring 60-70 %. Även här kan vi se en höjning av temperaturen till följd av solinstrålningen och det varmare vädret ute. Här ligger dock sensorn placerad så att solen måste ”passera” fönstret en aning för att kunna lysa dit sensorn ligger, så en liten förskjutning i kurvan. Det resulterade även i en större höjning av temperaturen – den kom upp till hela 24 grader, jämfört med bara knappt 21 grader i Lilla kyrksalen. Även här är trenden på temperaturen sjunkande…
Hoppsan! Nu kom här en våldsam åskknall och det blev strömavbrott för några sekunder! Hoppas verkligen att min mätdator, en liten Raspberry, klarade av det utan att tappa kontakten med utrustningen!
Jag har ju luftvärmepumpen på i lägenheten, men numera inte hela tiden. Då det är svalare väder ute nu så behöver jag även värma upp kyrksalen en aning, då det är mitt sovrum. då de är kopplade på samma säkring så kan jag köra bara en i taget. Kör alltså den i kyrksalen en stund på em/kväll, tills jag ska sova, sen får den gå i lägenheten resten av tiden. Den har väl en viss inverkan på temperatur och torktid, hoppas jag.
Det ska bli mycket intressant att följa den här statistiken på sensorerna framöver, dels när leran torkar, när golvvärmen sätts igång och även hur/om det förändras framöver när jag duschar/använder tvättmaskinen. 🙂
Edit: Jag fick stänga av och starta om raspberryn, sen fungerade den igen! 😀
Ska bli spännande att följa detta. Är det något som kan komma att publiceras vetenskapligt? Intressant att se vad jag antar är lerbrukets masseffekt med minskad temperaturvariation i vardagsrummet. Beror den generellt sänkta temperaturen efter golvgjutningen på avdunstning?
Ja det är riktigt spännande! Jag hoppas jag kan locka någon av mina studenter att göra ett examensarbete om det hela. Annars får jag väl göra nåt själv. 😊